28. června 2012

Zamilovanost (Wunibald Müller)


ZamilovanostZamilovanost je tím nejkrásnějším, ale zároveň i nejkrušnějším obdobím v životě člověka. Někdy skončí štěstím, někdy pláčem, jisté však je, že člověka vnitřně změní. Právě o lásce a o tom, co do lidského života přináší, je kniha Zamilovanost od nakladatelství Portál, která u nás vyšla v roce 2011.

Wunibald Müller, autor knihy Zamilovanost, je německý autor, katolický teolog, psycholog, psychoterapeut a jeden z ředitelů domu pro duchovní obnovy v benediktinském opatství Münsterschwarzach v Německu. Napsal mnoho publikací, v nakladatelství Portál kromě Zamilovanosti již vyšly jeho knihy Zamlčené rány a Sám, ale ne osamělý. Častým tématem jeho prací je sexuální zneužívání v rámci církve.

Kniha se skládá z přemluvy, devíti kapitol (Okouzlení a krystalizace, Přiklonit se ke druhému, Když se jitří staré jizvy, Rozčarování - čas rozloučení, Očištění a proměna, Pokušení, Vášeň a přelud, Touha po něčem úplně jiném a Proniknout ke skutečné lásce) a epilogu. Již v předmluvě autor promlouvá přímo ke čtenáři a nabádá jej, aby jeho slova vnímal srdcem, což je nejúčinnější způsob, jak je přijmout. Ke čtenáři autor ve své knize promlouvá často - pokládá přímé otázky, které nutí hlouběji se zamyslet nad tématem, pozastavit se a neodejít s prázdnou.

Autor se v knize zaobírá všemi fázemi zamilovanosti, ne jen tou krásnou a harmonickou etapou. Postupuje popořadě od nejistoty, jestli i protějšek je zamilovaný, přes touhu být s tím druhým napořád, první temné mraky nad původně jasným nebem vztahu, až po rozchod a krušné období po něm. Snaží se analyzovat, co se v člověku při všech těchto fázích vztahu děje, a proč se to děje.

Celou knihou, která je vlastně jedním velkým zamyšlením se nad prvky zamilovanosti, provázejí čtenáře příběhy šťastně i nešťastně zamilovaných. Nalezneme zde dokonce i příběhy zamilovanosti, které prožili lidé, kteří se z náboženských důvodů rozhodli žít v celibátu. Jsou to příběhy fiktivní, které jsou výsledkem úvah autora a kombinací příběhů, které sám prožil, slyšel nebo četl. Autor přiznává, že na problematiku zamilovanosti se dívá z pohledu muže, takže žena by něco nejspíše viděla jinýma očima, ale zároveň dodává, že ty nejpodstatnější procesy zamilovanosti jsou téměř totožné, ať již je prožívá muž či žena.

Překvapilo mne, že i když je autor křesťan, tak se nestaví záporně k zamilovanosti již vdaných/ženatých osob či osob, které se svůj život rozhodly zaslíbit svému náboženskému přesvědčení a žijí v celibátu. Vysvětluje to tím, že každá zamilovanost může člověku poskytnout kladnou zkušenost a přinést do jeho života něco nového a pěkného, což mu může pomoci v jeho stálém vztahu či naopak v jeho životě bez milostného vztahu.

Četla jsem názory jiných čtenářů na knihu Zamilovanost a často se opakovala věta "Tato kniha mi změnila život." Za sebe nemohu tuto větu zopakovat, ale díky knize jsem pochopila některé věci, které se ve mne v minulosti děly, což je zřejmě správný krok k tomu, abych se s nimi vyrovnala. Myslím, že kniha samotná život člověka nezmění (to musí udělat člověk sám), ale je správným prostředkem k tomu, aby si část jejích čtenářů začala klást otázky a pokoušela se na ně odpovídat. Tuto knihu proto mohu doporučit všem, kteří měli s láskou kdy trable, ale i těm, které takové trable ještě někdy v budoucnu čekají a chtějí se na ně dopředu vybavit.

V epilogu předkládá autor citát z díla Rainera Maria Rilkeho, který, řekla bych, dokonale charakterizuje celý problém zamilovanosti:
"Tolik se toho s vámi děje;
musíte mít trpělivost
jako nemocný a víru
jako ten, kdo se uzdravuje;
neboť možná jste obojím."

Moji recenzi si můžete přečíst také na stránkách bookfan.eu :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat