6. října 2012

Září 2012

Tanec s draky (George R. R. Martin)
Na východě, sužována svými nepřáteli, vládne jako královna města postaveného na prachu a smrti Daenerys, poslední potomek rodu Targaryenů, jejíž draci vyrostli do hrůzné dospělosti. Nyní, když je známo místo jejího výskytu, se mnozí vydali Daenerys a její draky hledat. Mezi nimi i trpaslík, Tyrion Lannister. Mezi další hledače patří dornský princ, železný kapitán i tajemný modrovlasý mladík, který zdaleka není tím, za koho jej vydávají… Na severu stojí velká Zeď z ledu a kamene – stavba pevná jenom tak, jako jsou pevní ti, kdo na ní slouží. Jejím 998. velitelem byl zvolen nemanželský syn Eddarda Starka, Jon Sníh, který má nepřátele jak v Hlídce, tak za Zdí, kde se šikují k útoku armády divokých… A za Zdí je i malý chlapec, jeho bratr Bran, obdařený dosud netušenými schopnostmi…

Dekameron (Giovanni Boccaccio)
Boccacciův Dekameron patří do zlatého fondu světové literatury. Vznikal v době velkého moru ve Florencii roku 1348 a ze svého autora vytvořil zakladatele žánru klasické novely. Kniha představuje celek jednoho sta novel tohoto italského renesančního autora.






Ďáblova horda: Štvanice (Antonio Martín Morales)
Přišel, aby ze světa sprovodil strašlivého černokněžníka, ale čeká ho úkol mnohem těžší: musí se s pomocí kouzelného artefaktu a přátel postavit svému osudu.
V zapadlém hostinci na jižním pobřeží se setkávají čtyři nájemní vrazi, ti nejlepší z celé Vestigie, aby na královský rozkaz zabili krutého a vzpupného černokněžníka Mogu. Míří do samotných pekel, do nitra tajemné a obávané Chmurné bažiny, plné nebezpečných nástrah a jedovatých pavouků. Aby si zasloužili svou odměnu, musí sadistického čaroděje vypátrat a porazit ho. Zpočátku si Remo, Sala, Fulón a Menal nedovedou ani představit hrůzy, kterým budou muset tváří v tvář černé magii čelit. Remo však není obyčejný zabiják. Kdysi patříval k elitnímu oddílu vestigijské armády známému jako Ďáblova horda a chrání ho mocný, ale krvavý artefakt. Artefakt, s jehož pomocí se bude muset postavit i nepříteli mnohem záludnějšímu, než je temný Moga.
Dobrodružný fantasy román z pera španělského spisovatele Antonia Martína Moralese přináší čtenářům strašidelný příběh msty a nenávisti, utrpení a bolesti, ale také nekonečné lásky. Zvítězí spravedlnost? Je v Remově světě ještě místo pro vojenské hodnoty cti, respektu, hrdinství a čistého boje, které vyznává?

Peníze ve středověku (Jacques Le Goff)
Celosvětově uznávaný medievalista Jacques Le Goff se ve své nové publikaci zaměřuje na úlohu a postavení peněz ve středověkém životě, ekonomice a mentalitě. V tehdejší náboženstvím ovládané společnosti to byla církev, kdo zkoumal a určoval postoj, jaký má křesťan k penězům zaujmout. Ačkoli peníze hrály významnou úlohu v rozmachu měst a obchodu a v utváření států, středověk ani na svém sklonku při neexistenci skutečného globálního trhu nezažil kapitalismus, byť i jen v zárodečném stádiu. Proto byl ekonomický rozvoj ve středověku navzdory několika pozoruhodným výsledkům pomalý a omezený. Dávat peníze bylo tehdy stejně důležité, jako je získávat. Skutečné bohatství dosud nebylo pozemské, třebaže úloha peněz v myslích a skutcích lidí nabývala na významu. Le Goffova čtivá studie oslovuje profesionální historiky i širokou veřejnost a uvádí na pravou míru četná názorová klišé.

Mayské proroctví (Christy Raedeke)
Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?







Vidím to, co vrah (Jill Hathaway)
Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru. Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?



Divy a záhady Indického oceánu (Buzurg ibn Šahrijár)
Pozoruhodné historicko-geografické dílo s velkými literárními kvalitami z druhé poloviny 10. století, vzniklé v jednom z přístavních měst Perského zálivu, je sbírkou vyprávění a příběhů, které autor slyšel od námořníků a kupců, plavících se do Indie, na Srí Lanku, do Malajsie, Indonésie, do Číny a podle východního pobřeží Afriky. Na jednu stranu představuje svérázný soubor tehdejších poznatků o exotických zemích Východu, o životě, zvycích, pověrách jejich obyvatel, stejně jako o nejen mořské fauně a flóře, na druhou stranu obsahuje poutavou látku folklorního charakteru s mnoha fantastickými a pohádkovými prvky, které mohly inspirovat např. cyklus o cestách Sindibáda námořníka. Přeložil Jaroslav Oliverius. Vychází v edici Orient.

Kroniky Havranů: Polední stín (James Barclay)
Mohou Havrani, legendární skupina žoldnéřů, slavit vítězství? Seslali zkázonosné kouzlo a vypudili prastaré zlo. Na Balaie však stále zuří válka a kontinentu hrozí další nebezpečí. Kouzlo vytvořilo na nebi trhlinu, spojení s dračí dimenzí. Havrani musejí ve válkou zmítané zemi čelit hordám Wesů a zradě těch, které kdysi považovali za přátele. Pokud selžou, padne Balaia pod křídly nespočet draků…





Hluboká pravda (Gregg Braden)
Téměř každý z nás cítí, že se světem není všechno v pořádku a že by se s tím něco mělo udělat. A to dřív, než se zničíme v krvavých konfliktech a vydrancujeme veškeré bohatství naší planety. Dokud ale neporozumíme tomu, co a proč je špatně, nedokážeme se tomu ani postavit. Pro odpovědi musíme ovšem hluboko do minulosti, daleko před zmapovanou historii, kde nás čekají ohromující zjištění. Napadlo vás někdy, že civilizace je mnohem starší, než se nám předkládá ve školách? Nebo že válčení není lidstvu tak vlastní, jak se domníváme? Gregga Bradena ano, a protože je to vědec a žádný fantasta, vyplatí se mu naslouchat. Zdá se, že historie se v obrovských cyklech opakuje a že právě teď se ke konci jednoho takového "světového věku" rychle blížíme.

Tento měsíc mám největší radost z Tance draků, i když mne stál takřka jednu šestinu mého měsíčního příjmu :-D. Má radost je však smíšena s pocitem beznaděje, který se objeví, když si uvědomím, že na další díl budu čekat ne pár týdnů, ani pár měsíců, ale nejspíše pár let. Abych se do té doby nenudila, koupila jsem si Hru o trůny v angličtině. Doufám, že Winds of Winter dopíše G. R. R. Martin dříve, než se dočtu až k němčině...

Žádné komentáře:

Okomentovat