11. února 2013

Nepřítel číhá na každém rohu | Istanbulská mozaika (Laurence O´Bryan)

Istanbul, dříve mimo jiné například Cařihrad, bývalé sídlo byzantského císaře, je jedno z nejrušnějších měst vůbec. Je branou Orientu, významnou obchodní křižovatkou a metropolí, která leží na dvou kontinentech zároveň. Pro Aleka Zegliwského je to však město, kde zemřel...

Thriller Istanbulská mozaika, který vyšel z pera spisovatele Laurence O´Bryana, vydalo na začátku roku 2013 nakladatelství Knižní klub. Na tuto autorovu prvotinu by v budoucnu měly navazovat knihy Jeruzalémská mozaika (2013) a Newyorská mozaika (2014).

Sean Ryan, zakladatel britského Institutu aplikovaného výzkumu, si toho v životě prožil mnoho ošklivého. Před dvěma lety mu zemřela manželka, když byla na vojenské misi, a Sean se z toho dosud nevzpamatoval. Další ranou osudu je smrt jeho kolegy a přítele Aleka Zegliwského, který v Istanbulu pracoval na fotografiích mozaik z posvátného chrámu Hagia Sofia. Účelem těchto fotografií bylo porovnat je se staršími zobrazeními a zjistit tak, jak se mozaiky v průběhu let měnily. Na první pohled to rozhodně není něco, co by stálo za vraždu. A Alekova smrt, bezcitné stětí, nebyla navíc zrovna jednoduchá. Sean se vypravuje do hlavního města Turecka za účelem identifikace, zaplete se však do něčeho, co by jej mohlo zavést až na konec jeho života...

Když se Sean ubytovává v hotelu, ve kterém přespával i Alek, dostane se mu do rukou obálka s fotografiemi jeho mrtvého kolegy. Na několika z nich je neznámá mozaika, na které se snoubí pohanské a křesťanské prvky. Toto dílo rozhodně není z chrámu Hagia Sofia a Sean pojme podezření, že má něco společného se smrtí jeho přítele. Postupně odkrývá střípky pravdy, ve které figurují islámští radikálové a zmutovaný vir, který by mohl vyhladit většinu lidstva.

Než se však Sean stihne nad vším pořádně zamyslet, pokusí se ho zastřelit dva podivní hromotluci. Zachrání jej Isabel Sharpová, pracovnice ambasády a tajná agentka. Teď už si je Sean stoprocentně jistý, že Alekova smrt je počátkem něčeho většího. Rozhodne se celou věc vzít do svých rukou a odhalit, kdo za tím vším stojí. To však nebude tak jednoduché, když je sledován na každém kroku lidmi, o nichž si není jistý, na čí straně vlastně stojí...

"Když jsi spáchal neodpustitelné, stáváš se svobodným, protože už se nikdy nemůžeš vrátit a změnit to."
(O´Bryan, Laurence: Istanbulská mozaika, str. 65)

Kniha Istanbulská mozaika mě vtáhla do dění již skrze první stránky. Příběh nezačíná nějakým zdlouhavým úvodem či nezáživným líčením minulosti hlavního hrdiny a jeho emocionálního vývoje, čtenář je vhozen přímo do středu akce a fakta kolem hlavních hrdinů se dovídá až za pochodu, což mi naprosto vyhovovala a značně to zvyšovalo čtivost knihy. Prakticky není kapitoly, kdy by se něco zajímavého nedělo, neustále jsem tedy byla napnutá jako struna a se zatajeným dechem jsem čekala, co se hlavním hrdinům přihodí tentokrát.

Příběh mi svou kostrou připomínal knihy od Dana Browna (dva hrdinové, muž a žena, se vydávají po stopách tajemství, které by mohlo zničit či zásadně změnit svět, a jež nějakým způsobem souvisí s náboženskými otázkami), nejde však o žádnou lacinou nápodobu. Autor si rozhodně umí získat čtenářovu pozornost a vyvolat v něm pocit, že knihu nesmí odložit, dokud nebude dočtená. Díky gradaci příběhu mi ostatně cesta od první kapitoly k závěrečnému epilogu netrvala příliš dlouho.

Co mne příjemně překvapilo, byly velmi věrohodné popisy Istanbulu. Autor dokázal popsat ulice, kavárny, památky a vůbec tak, jako kdyby před nimi zrovna stál nebo jimi právě procházel. Díky tomu jsem se dokázala do vyprávění více vžít a často jsem si připadala, jako kdybych příběh ani nečetla, ale přímo prožívala. Popisy navíc nebyly příliš zdlouhavé, takže sice vytvářely velmi realistickou atmosféru, ale zároveň čtenáře příliš nenudily.

Istanbulskou mozaiku mohu doporučit všem milovníkům thrillerů, kteří si chtějí při čtení užít dostatek napínavých chvil.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knižní klub.

Žádné komentáře:

Okomentovat