18. března 2013

Boj o záchranu lidstva pokračuje | Mayské proroctví - Hadí spirála (Christy Raedeke)

Lidstvo má šanci vymanit se z pomyslných okovů a povznést svou kolektivní mysl, v cestě mu však stojí společenství Fraternitas, jež touží jen po penězích, moci a vlivu. Dokáže jedna mladá dívka zvrátit síť klamů a podvodů, aby dovedla společnost k lepším zítřkům?

Kniha Hadí spirála, kterou u nás vydalo nakladatelství Fragment, je druhým dílem série Mayské proroctví, jejíž autorkou je Christy Raedeke.

Caity by ani ve snu nenapadlo, že právě ona bude mít jednou šanci spasit svět. Avšak právě to se stane. Caity je součástí tisíce let starého mayského proroctví, podle kterého má zničit tajnou organizaci Fraternitas, jež ovlivňuje lidstvo tak, aby nemohlo poznat pravdu a povznést se nad postavení pouhých otroků svých dluhů. Vše dělá Caity těžší fakt, že Fraternitas má své členy všude. Komu tedy může věřit?

Naštěstí má Caity hned tři věrné pomocníky, kteří jí věrně pomáhají při splnění jejího přetěžkého úkolu. Kromě spolužačky a nejlepší kamarádky Justine a přítele Alexe je to opička jménem Pan Papírek, která dokáže komunikovat se svým okolím pomocí více či méně složitých origami. Na konci prvního dílu série Mayské proroctví, jenž nese název Zápas o osud lidstva, jsme se dozvěděli, že Caityin nejmilejší strýček, Li, ji zradil a odnesl si s sebou knihy psané v sanskrtu, které měly hrát velkou roli při plnění jejího úkolu. Pan Papírek přivede Caity na myšlenku, že její další putování má vést do jistých jeskyní v Číně. Jak se tam však dostat, aniž by vzbudila pozornost rodičů?

Když si Caity prohlíží letáky škol, mezi kterými by si měla vybrat, zaujme ji jedna, jež za astronomické školné umožňuje svým studentům vycestovat v rámci školních osnov kamkoli, kam si jen budou přát. Okamžitě kontaktuje Justine a obě se po menším přemlouvání rodičů na školu přihlašují. Jelikož si mohou samy zvolit svůj obor studia, vybírají si studium starých symbolů a mýtů. Pár dní po začátku školního roku vyrážejí na svou první studijní cestu, která příhodně vede právě do čínských jeskyní. Jaké překvapení je tam čeká a jak se bude dále vyvíjet zápas o osud lidstva?

Již od začátku příběhu mi na něm silně nesedělo to, jak je málo uvěřitelný, a to nejen co se konspirací a různých nadsmyslových jevů týká. Především mi vadilo, jaké měla hlavní hrdinka neustálé štěstí. Potřebovala nutně odjet na druhý konec zeměkoule a jakožto mávnutím kouzelného proutku se objevila záhadná škola, která naprosto nelogicky dávala žákům totální volnost v předmětu studia a v pohybu po planetě. Ještě nelogičtější mi přišlo, když Caityini rodiče téměř s chutí vydali neuvěřitelně vysokou částku za to, aby si jejich dcera mohla studovat cokoli ji napadne bez nějakých pevných osnov či základů. Aby toho nebylo málo, dostaly Caity a Justine k ruce pedagožku, která se nad jejich velmi stylisticky podprůměrným referátem málem rozsypala štěstím, nehledě na to, že u nápadu na téměř každou převratnou myšlenku stála opice, jakožto jakási prodloužená ruka boží.

Vzhledem k tomu, že Caity nestály v cestě žádné pořádné překážky, které by příběhem nějak výrazněji zamávaly, nebyl děj příliš okořeněn o vzrušení. I přesto je příběh poměrně čtivý, autorka umí zacházet se slovy tak, aby čtenáře u knihy udržela neunuděného a s chutí do dalších a dalších kapitol. Při čtení mi připadalo, že si musela dát velkou práci se sháněním informací o dávných civilizacích, tajných organizacích, konspiračních teoriích a podobně, což její knihu činí zajímavější.

Přestože jsem na knize nalezla několik věcí, které mi vadily, přečetla jsem ji velmi rychle díky autorčině nikoli neobratnému stylu. Mohu ji doporučit především mladším čtenářům, kteří mají rádi různé záhady, konspirační teorie, tajné organizace, starověké kultury a podobně.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat