26. května 2013

Mráz (James Hayman)

Mráz (The Chill Of Night)

Autor: James Hayman
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 320
Rok vydání: 2013

Oficiální anotace:

Atraktivní a ctižádostivá právnička se chce stát partnerkou v prestižní advokátní firmě v Nové Anglii. Jedné mrazivé noci je však její mrtvé tělo nalezeno v kufru auta nahé a na kost zmrzlé. Případ přebírá detektiv z oddělení vražd Michael McCabe a hned začíná s vyšetřováním. Kdo by mohl chtít ublížit krásné a inteligentní ženě? Ve chvíli, kdy zmizí i jediná svědkyně zločinu, začínají na povrch vyplouvat okolnosti ze života zavražděné právničky. Podaří se detektivovi včas odhalit vraha a vyřešit případ? Proč musela zmizet svědkyně?



Lainie Goffová má všechno, co si jen může přát. Je krásná a mladá a její kariéra právničky spěje k vrcholu. Její víra ve vlastní schopnosti je neochvějná, až do jedné zimní noci, kdy se z cílevědomé ženy stane na kost zmrzlá mrtvola ležící nacpaná v kufru auta. A problém detektiva Michaela McCabea.

Postup případu by mohla velmi ulehčit skutečnost, že existuje svědkyně, která skon oběti viděla. Mladá Abby je však naneštěstí duševně chorá a navíc zmizí krátce po smrti Lainie Goffové. A je jen otázkou času, než vrah udeří znovu a další člověk zemře...

Čtenáři se mohli s postavou detektiva Michaela McCabea setkat poprvé ve velmi dobře hodnoceném detektivním románu Řez. I když je titul Mráz, který vydalo roku 2013 nakladatelství Fragment, tedy již druhou knihou Jamese Haymana, ve které se postava detektiva vyskytuje, není nutné je číst v chronologickém pořádku. Díly na sebe navazují pouze volně a čtenář se tak snadno zorientuje, ať je čte v jakémkoli pořadí.

Největším kladem románu je dle mého názoru skvěle zvládnutá psychologie postav. Čtenář má chvílemi pocit, jako by snad ani nečetl příběh o fiktivních postavách, ale jako by jednotliví hrdinové románu žili vlastním životem žitým skrze řádky knihy. Nejdůkladněji je pochopitelně vytvořena hlavní postava, tedy detektiv McCabe, který se během vyšetřování musí poprat s nemalým množstvím svých osobních vnitřních démonů.

Detektivní román Mráz je poutavou a napínavou knihou, která na více než tří sta stranách rozpoutává temný kolotoč vražd a tajemství. Čtenáře vtáhne do příběhu způsobem, který jej nenechá vyjít dříve, než se dozví překvapivé rozuzlení. Knihu mohu doporučit všem nadšeným čtenářům detektivních příběhů, kteří chtějí prožít chvíle napětí a příjemného mrazení.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat