29. srpna 2013

Kdo je chladnokrevným vrahem? | Zvrácené myšlenky (Andrea Kane)

Titul Zvrácené myšlenky pochází z pera autorky Andrey Kane. Roku 2013 jej vydalo nakladatelství Fragment.

Agentka FBI Sloane Burbanková byla vážně zraněna a musela opustit své zaměstnání. Nyní se živí jako nezávislá poradkyně. Když se dozví, že její kamarádka z dětství se již rok pohřešuje, neváhá a případ si bere na starosti. Musí se však spojit s detektivem, který dostal případ oficiálně na starost. A nejde o nikoho jiného, než o Dereka Parkera, Sloanina bývalého přítele, se kterým se rozhodně nerozešla v dobrém...

Postupem času se situace vyhrocuje. Dochází k dalším a dalším únosům. Oběti jsou brutálně zavražděny a vrah stále uniká. Spolupráce Dereka a Sloane je velmi konfliktní, ale oba vědí, že pokud vraha nezastaví, seznam obětí bude delší a delší. Navíc se ukazuje, že vrahova další oběť má být velice speciální. Jde o samotnou Sloane.

Sloane je velmi silnou postavou. Skvěle ovládá umění boje, má výcvik policejního vyjednávače, umí dobře komunikovat s lidmi, je cílevědomá až tvrdohlavá a navíc přesně ví, co chce udělat. Má však i své stinné stránky, ze kterých nejtemnější jsou její nevyřízené účty s Derekem a zarputilost, s jakou je dokáže ignorovat. Právě Derek je Sloane velmi vyrovnaným soupeřem. Na první pohled je to nafoukaný egoista, na ten druhý se v něm skrývá i něco více, než jen uhlazený drsňák.

Zajímavým zpestřením knihy jsou části, které jsou psány z pohledu psychopatického vraha. Tyto odstavce příběh okořeňují a dodávají mu na atraktivnosti. A i když jsem velkou část děje tušila, kdo bude asi oním "nepolapitelným" sadistickým vrahem, četbu jsem si velice užívala. Zvláště jsem se poněkud škodolibě bavila částmi, kde se Derek hádal se Sloane a kdy se jeden nad druhým pokoušeli získat navrch.

Nejen popisy myšlenek sadistického zabijáka okořeňují knihu. Dále autorka čtenáři naservírovala lechtivé a bojové scény. Oboje nevyznívá příliš lacině, jelikož je spisovatelka užívá s mírou a tak, aby dodala čtenáři chuť pustit se do dalšího čtení. Občas mi sice vrtalo hlavou, jak postavou malá a drobná žena dokáže přeprat statného muže, ale to mi zážitek z četby příliš nekazilo. Ostatně proč ne.

Knihu jsem si skvěle vychutnala. Rozhodně ji doporučuji čtenářům, kteří rádi sáhnou po napínavém detektivním románu.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat