27. října 2013

Ocitnout se v cizím těla... | Děsivé splynutí: Nepřítel v mé mysli (Jill Hathaway)

Koncem září 2013 vyšlo v nakladatelství Fragment druhé pokračování série Děsivé splynutí, nazvané Nepřítel v mé mysli. Autorkou série je Jill Hathaway. Recenzi na první díl série, titul Vidím to, co vrah, si můžete přečíst na tomto odkaze.

Středoškolačka Sylvie, pro přátele Vee, trpí narkolepsií. Často zničeho nic usne, klidně uprostřed nějaké činnosti. Její porucha je však lecčím zvláštní. Během svého nedobrovolného spánku se ocitá v tělech jiných lidí jakožto nezúčastněný pozorovatel. Toto "splynutí" spouští to, když se Vee dotkne věci nabité emocemi, jež patří dotyčné osobě.

Zpočátku byly tyto "výlety" do mysli druhých lidí nekontrolovatelné a přepadaly Sylvii v těch nejnevhodnějších chvílích. Díky tomu si okolí začalo o Vee myslet, že je přinejmenším velmi podivínská. Spolužáci se jí v tom lepších případě raději stranili. Tento danajský dar se naštěstí dívka učí postupně ovládat a používat ve svůj prospěch. Vlastně často spíše ve prospěch druhých osob. Toto zlepšení spočívá v tom, že již neupadá do spánku nekontrolovatelně a co je hlavní - ví, jak z něj procitnout, když sama chce.

Jak to však v životě obvykle bývá, po vyřešení jednoho problému vyvstane problém další. Někdo se nabourává Vee do jejího vědomí a dělá věci, které si po probuzení nepamatuje. Obzvláště děsivé je, když se dívka probudí za volantem auta, které se řítí neznámo kam. Sylvie se snaží zjistit, kdo ji chce ovládnout a proč, přičemž její podezření padne hned na několik osob. Kdo je však ten pravý viník? A jaké pohnutky se za jeho konáním skrývají?

Kniha Nepřítel v mé mysli je víkendovou oddychovou záležitostí, a to hlavně proto, že kombinace čtivosti, krátkých kapitol a nevelkého počtu stran způsobuje, že ji má čtenář za den či dva přečtenou. Autorka dokáže navodit velmi živou atmosféru a připoutat čtenáře k ději tak, že se od příběhu neodtrhne, dokud se nedoví jeho rozuzlení. Ostatně to platí i o prvním dílu série Děsivé splynutí.

Zrovna rozuzlení příběhu je to nejpřekvapivější, čeho se čtenář od titulu dočká (ne že by ostatní dějové zvraty nebyly zajímavé, právě naopak). Pachatel bude pro mnohé překvapením, jelikož to je jedna z postav, u které by to málokdo čekal. A právě postav v druhém dílu série přibude. Autorka zřejmě přidala do příběhu pár úplně zbytečných postav, bez kterých by se kniha klidně bez větších ztrát obešla, aby zkomplikovala odhalování pravého pachatele.

Knihu bych hodnotila jako lehce nadprůměrnou četbu pro mladší čtenáře. Rozhodně je napínavá a plná dějových zvratů, i když některé nové postavy jsou naprosto zbytečné a pro děj postradatelné. Celek však připraví čtenáři hodiny dobré četby.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat