17. listopadu 2013

Jedna dívka. Dva světy | Serafína: Příběh draků (Rachel Hartman)

"Jedna z nejlepších fantasy o dracích, jakou jsem četl."
Christopher Paolini

V Goredu žijí již spoustu let vedle sebe draci a lidé v míru. Po podivné smrti lidského prince je však toto křehké příměří narušeno. Podaři se Serafíně odhalit skutečného vraha a znovu tak spojit dva rozdílné světy?

Autorkou fantasy příběhu o dracích a lidech je Rachel Hartman, žijící se svou rodinou ve Vancouveru. Rachel hrála v dětství na cello a se sestrami zpívala v playbacku Mozartovy opery. Slavná renesanční píseň Mille Regretz pro ni byla první inspirací k napsání fantasy románu Serafína: Příběh draků, jehož jádrem je hudba. Knihu vydalo v roce 2013 nakladatelství Fragment.

Před čtyřiceti lety byla v zemi Gored podepsána smlouva mezi královnou Lavondou, panovnicí Goredu, a Ardmagarem Comonotem, vůdcem draků. Tato smlouva měla zajistit mír mezi draky a lidmi. I přesto lidé drakům stále příliš nevěří a najdou se i tací, kteří proti smlouvě bojují. Příležitost pro porušení smlouvy se naskytne ve chvíli, kdy je nalezeno mrtvé tělo prince Rufuse. Mezi prvními podezřelými jsou samozřejmě draci. Kdo se snaží křehký mír narušit a proč?

Blízko k dění má mladá a hudebně nadaná Serafína. Právě se jí splnil její velký sen - vyhrála konkurz a stala
se pomocnicí dvorního skladatele Viridia. Serafína se tak dostane nejen do královského paláce, ale díky své okouzlující hudbě se zamotá i do konfliktu mezi lidmi a draky. Právě ona hraje na pohřbu zavražděného prince Rufuse a získá si tím pozornost všech obyvatel hradu. Její původní plán, tedy zůstat pro ostatní neviditelná, se příliš nedaří...

Úvod knihy byl pro mě sice až moc rychlý (skákání v příběhu v rámci let mě občas trochu mátlo), ale nakonec jsem se do knihy snadno začetla. Autorka představila čtenáři vskutku široké spektrum postav, které dovedně vykreslila. Brzy mi začalo poněkud vadit, že postavy jsou lehce naivní (příliš intrikaření jsem se v příběhu nedočkala), ale na druhou stranu to dává knize zdání pohádkovějšího příběhu, kde dobří lidé bojují za správné věci proti lidem špatným. Černá a bílá, žádné odstíny šedi.

Příběh mi uplynul velice rychle, ačkoli je rozepsán na třích stech čtyřiceti stranách. Autorka umí psát velmi čtivým jazykem, do nějž čtenář lehce vplyne. Na jednu stranu je to nepochybně výhoda, na stranu druhou bych občas uvítala větší "zamotanost" příběhu. Jelikož je však kniha určena pro mladší čtenáře, myslím, že dokonale splnila svůj účel a dozajista si najde velké množství fanoušků. Přesto nebudou ochuzeni ani starší čtenáři - kniha je skvělým prostředkem, jak strávit večer relaxováním u dobré a nenáročné knihy.

Autorka si v Serafíně vymyslela svůj vlastní svět do těch nejmenších detailů. Jelikož ne všechny reálie mohou být čtenářům srozumitelné, je pro účely lepšího pochopení příběhu posledních pár stran knihy věnovaných slovníčku. V zadní části knihy nalezneme i seznam hlavních postav - to kdybychom se v příběhu náhodou až příliš zamotali.

Knihu mohu doporučit nejen čtenářům patřícím do kategorie "Young adults", ale i komukoli jinému, kdo rád sáhne po dobré "oddechové" fantasy knize.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat