24. listopadu 2013

Současné politicko-společenské a ekonomické problémy naší země | Česká republika na rozcestí: Čas rozhodnutí (Václav Klaus a kolektiv IVK)

Václav Klaus je český politik a bývalý prezident České republiky, působící v úřadu v letech 2003 až 2013. Kniha Česká republika na rozcestí: Čas rozhodnutí je společným dílem jeho osoby a kolektivu IVK. IVK, Insitut Václava Klause, byl založen v roce 2012. Jeden z jeho hlavních směrů aktivity je rozvíjení politického a ideového odkazu Václava Klause. Kromě toho zkoumá a zpracovává nejen naše nejnovější dějiny, ale zabývá se i aktuálními politickými, ekonomickými a společenskými problémy u nás a ve světě.

Titul Česká republika na rozcestí se zaobírá současnou komplikovanou situací a jejími přímými příčinami a souvislostmi. Hlavní pozornost je věnována ekonomické situaci naší země a tomu, proč se česká ekonomika v této době ocitá v krizi. Kniha pouze neanalyzuje, ale snaží se předkládat návrhy řešení problémů.

Publikace se skládá ze tří hlavních částí. První část se nazývá "Naše ekonomická a politicko-společenská realita" a předkládá čtenáři nejen základní fakta o české ekonomice, ale i poznatky, směřující ke zjištění, že naše společnost právě prodělává mimo jiné rozpad společných hodnot a krizi výchovy a vzdělání. Druhý oddíl nese název "Hlavní příčiny dnešní krize" a jak již název napovídá, věnuje se například systémovým příčinám nefunkčnosti naší ekonomiky nebo vnějšímu kontextu vzhledem ke zbytku světa. Knihu uzavírá část "Změna vyžaduje radikální kroky", kde autoři předkládají návrh rozličných řešení problémů, které rozebrali v předchozích kapitolách.

Jak Václav Klaus uvádí za všechny ostatní autory knihy již v předmluvě, titul není primárně směřován na odborné čtenáře, a to hlavně proto, že záměrem je oslovit co nejširší veřejnost. Složitější a odborný text je koncentrován v šedě podbarvených "boxech", jež je možné přeskakovat v případě, že čtenář zjistí, že jim příliš nerozumí. Text je psán skutečně velmi srozumitelně, z čehož usuzuji, že nebude problémem ani pro méně politicky zasvěcené čtenáře.

Jakožto studentku vysoké školy mě nejvíce zaujala část týkající se krize výchovy a vzdělávání. Počátek této krize autoři vidí již v chaotickém a nekoncepčním rozvoji školství po roce 1989, v přejímání pochybných trendů masovosti vysokoškolského vzdělání a v podcenění technického vzdělávání a především řemesel a učebních oborů. Negativně hodnotí výuku na vysokých a středních školách, která je dle nich chaotická v kvalitě i obsahu.

Je těžké nějak hodnotit knihu plnou názorů, s kterými z části souhlasím a z části nesouhlasím, když jsem jen laický čtenář a nedokážu mít komplexní vhled do problematiky, abych ji mohla objektivně zhodnotit. Raději proto napíšu, že mi kniha přinesla spoustu zajímavých podnětů k přemýšlení. Myslím, že právě o to autorům ke vztahu k neodborným čtenářům šlo - přinutit je přemýšlet nad současným stavem státu, ve kterém žijí.

Žádné komentáře:

Okomentovat