1. prosince 2013

Feynmanovy přednášky z fyziky - revidované vydání - 3. díl (R. P. Feynman, R. B. Leighton, M. Sands) )

Feynmanovy přednášky z fyziky rozhodně nepatří mezi četbu, kterou by měl v poličce každý, přesto o nich již leckdo slyšel jako o něčem, co by si měl přečíst každý, kdo se hodlá o fyziku blíže zajímat.

Důvodů pro to je hned několik. Za prvé jsou Feynmanovy přednášky psány velmi čtivě a za druhé je látka podána takovým způsobem, že hlubší teoretické znalosti fyziky před četbou nepotřebujete prakticky žádné. A do třetice všeho dobrého - výklad je doplněn řešenými příklady, aby si čtenář mohl nabité vědomosti hned ověřit.

Zápisy jsou velice čtivé a umožňují hluboce proniknout do vykládané látky. Přestože obsahují mnoho poznámek a vysvětlivek, díky čemuž nepotřebujete zrovna univerzitní znalosti fyziky, je dobré mít předtím, než se pustíte do čtení, prostudované alespoň středoškolské učebnice fyziky. Bez alespoň základních znalostí by se četba podobala spíše nežli pochopení velkému chaosu.

Přednášky jednoho z největších fyziků 20. století jsou rozděleny do tří knih. První kniha se věnuje mechanice, druhá elektřině a třetí kvantové mechanice. Kvantovou mechaniku podal autor velmi netradiční formou, dokázal ji vysvětlit bez použití Schrödingerovy rovnice. Přednášky jsou více či méně upraveným přepisem Feynmanových hodin dvouletého základního univerzitního kurzu fyziky na Caltechu z počátku 60. let.

Kdo je vlastně ten geniální Feynman? Jak již bylo řečeno, Richard Phillips Feynman (1918-1988) byl americký fyzik, jeden z největších fyziků 20. století vůbec. Studoval Massachusettský technologický institut, doktorát složil na univerzitě v Princetonu. Během druhé světové války pracoval na vývoji jaderné bomby, tento projekt vešel do dějin pod názvem "projekt Manhattan". Po válce pracoval na Cornellově univerzitě a poté až do smrti působil v Kalifornském technickém institutu (Caltech). Je nositelem Nobelovy ceny za fyziku.

Feynmanovy přednášky z fyziky dozajista nejsou čtením pro každého. Vyžadují nejen alespoň základní znalosti fyziky, ale rovněž nadšení do tohoto vědního oboru. Pro čtenáře, který tyto jednoduché podmínky splňuje, bude ponor do Feynmanových lekcí z fyziky velkým dobrodružstvím.

Žádné komentáře:

Okomentovat