22. února 2014

Elyonova země I: Temné hory (Patrick Carman)

Kniha Temné hory, kterou podruhé vydalo nakladatelství Fragment roku 2014, je prvním dílem série Elyonova země. Autorem knižní řady je Patrick Carman. Předtím, než tento spisovatel pro potěšení svých dcer stvořil Elyonovu zemi, vytvářel stolní hry, webové stránky a výukové i hudební programy.

Alexa již jako malá často slýchávala příběh, který se pojí se třemi městy Bredwel, Lathbury a Turlock. Warvold, pocházející z Bridwelu, postavil další dvě města a obehnal je vysokou hradbou, aby jeho obyvatelé byli chráněni před nebezpečím, které mohlo přijít z Temných hor.

Dvanáctileté děvče bylo velmi zvědavé, není proto divu, že zatoužilo zjistit, co strašného se skrývá za hradbami. Alexa se snažila najít nějakou cestu, která by za hradby vedla, ale podařilo se jí to až dle indícií na speciálních špercích. Díky tajné chodbě, vedoucí z knihovny, se dostala za hradby.

Za hradbami Alexa našla magický kámen, jenž jí na pár dní dovolil mluvit se zvířaty. Dověděla se také, že na Bridewell chystají útok uprchlí vězni. Jejich velitelem je jakýsi Sebastian, ve skutečnosti však jde o někoho mnohem významnějšího. Alexa musí ochránit město, které se ocitlo ve velkém nebezpečí...

Cílovou skupinu čtenářů determinuje již postava hlavní hrdinky. Jde o dvanáctiletou dívku Alexu, která s pomocí rozličných pohádkových postav zachraňuje svět. Styl vyprávění je taktéž uzpůsoben mladším čtenářům. Jde o jednoduché vyprávění, nezatížené sáhodlouhými popisy míst a osob. Je sice škoda, že si autor nedal větší práci s vytvořením světa, ve kterém se jeho hlavní hrdinka pohybuje, ale lze si představit, že mladší čtenáři mají poněkud jiné preference, co se knižních příběhů týče.

Kniha je velmi čtivá, což je u literatury pro mládež obzvláště důležité. Přestože starším čtenářům může připadat lehce předvídatelná a poněkud naivní, příběh je příjemně pohádkový a líbivý. Hlavní hrdinka je citově poněkud chladná (neprojevuje moc emocí v situacích, kdy by se jich dalo čekat naopak mnoho) a ani vedlejší postavy (v drtivé většině jde o dospělé muže) zrovna nevynikají rozmanitostí. I přes tyto nedostatky se mi však kniha líbila a neváhala bych ji doporučit každému, kdo má rád pohádkové a nenáročné příběhy.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat