23. dubna 2014

Těžký život polobohů | Hádův chrám (Rick Riordan)

Upozorňuji, že pokud jste nečetli první tři díly série Bohové Olympu, může vás následující recenze připravit o překvapení z jejich četby. :-)

Titul Hádův chrám, jehož autorem je spisovatel Rick Riordan, je již čtvrtým dílem série Bohové Olympu. Tato série, kterou v českém jazyce vydává nakladatelství Fragment, je volným pokračováním jiné Riordanovy úspěšné knižní řady, která se točí kolem poloboha jménem Percy Jackson. Hádův chrám navazuje na díl Znamení Athény, na jehož konci mohli být čtenáři svědky pádu oblíbeného Percyho a jeho dívky Annabeth do hlubin Tartaru. Věřte, že na tomto místě byste dovolenou trávit nechtěli. Končí zde totiž mimo jiné všechny mytologické příšery, které byly zabity na zemi. A jak již jejich zlá povaha napovídá, své vrahy nebudou vítat zrovna chlebem a solí...

Další polobohové, jmenovitě Leo, Piper, Hazel, Frank, Jason a Nice, syn Háda, se plaví na palubě lodi Argo II, aby se mohli v Epiru pokusit zavřít Bránu smrti. Ta je díky pomstychtivé Gaie otevřená, což způsobuje nejen záplavu mrtvých, ale i nemožnost něco definitivně zabít. Jako obvykle je v tom však háček. Bránu lze zavřít pouze z obou stran. Zdá se, že jeden z dvojice Percy-Annabeth se bude muset obětovat, aby ten druhý mohl vyváznout z učiněného pekla.

Knihy Ricka Riordana jsou velice čtivé, takže ačkoli jsou určené pro mladší čtenáře, dokáží se zalíbit i čtenářům starším. Já jsem toho důkazem. Poněkud rozporuplné by se mohlo zdát hodnocení tématu, které si autor vybral. Tedy řecké a římské mytologie. Zatímco někteří autorovi spílají, že mytologii "przní" a uměle ji roubuje na moderní dějiny, jiní oceňují jeho snahu přibližovat tuto problematiku čtenářům skrze krásnou literaturu. Přestože historii studuji a asi bych tedy měla lpět na jejím tradičním výkladu, knihy Ricka Riordana jsem si oblíbila. Fantasy literatura je již dle svého názvu velmi volným žánrem a pokud se autorovi zachtělo aplikovat řeckou či římskou mytologii na moderní dobu, proč ne. Ostatně skvěle se mu to povedlo, jeho svět nevypadá nevěrohodně a je z něj vytěženo, co jen se dá. Nepřesnosti vem čert.

Čtvrtý díl série skvěle vygradoval napětí. Autor zanechal čtenáře na konci předchozího dílu vzrušené a natěšené na pokračování příběhu. Tato nedočkavost ve spojení s velkou čtivostí knihy způsobuje, že přes půl tisíce stran bude mít čtenář přečtených během několika málo dní. Stejně jako předchozí díly i Hádův chrám je rozdělen na kapitoly označené jménem poloboha, z jehož pohledu se příběh odvíjí.  Toto rozdělení nejen umožňuje prezentaci více úhlů pohledu, ale vytváří i skvělé prostředí pro vytváření napětí a prodlužování čtenářova nedočkavého utrpení.

Hádův chrám mne rozhodně nezklamal. Naopak jsem velmi natěšená na další díl série, který v anglickém originále vyjde v říjnu tohoto roku.

Ukázku z knihy si můžete přečíst na tomto odkazu.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat