23. května 2014

Je parle français. | Francouzština pro samouky (Vlasta Borovanová, Petra Kameníková)

Říká se, že kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Tak proč do svého repertoáru nezařadit jeden z nejkrásnějších jazyků Evropy? Přitom není nutné účastnit se drahých kurzů, s trochou sebekázně a s tou správnou učebnicí člověk zvládne ovládnout tento románský jazyk svépomocí.

Učebnice Francouzština pro samouky, jejímiž autorkami jsou Vlasta Borovanová a Petra Kameníková, vyšla roku 2014 v již třetím vydání u nakladatelství Fragment. Je určena především pro ty, kteří se chtějí naučit francouzsky bez pomoci učitele a následně chtějí tento jazyk používat v praktickém životě.

Publikace je rozdělena do patnácti kapitol, z nichž každá se skládá z textu, slovníčku, frází, gramatiky, mluvního cvičení, výslovnosti a cvičení testujícího dovednosti z celé lekce. K nacvičení správné výslovnosti slouží CD s MP3 nahrávkami textů, dialogů a cvičení, které pomohou studentovi osvojit si mluvenou francouzštinu. V úvodu je podrobný návod na práci s učebnicí, který pomůže studentovi vydat se tou správnou cestou a nechybovat.

Na konci knihy se nachází klíč ke cvičením, pomocí kterého si student může lehce ověřit svou úspěšnost. Bezprostředně po něm následuje abecedně seřazený slovník, který velice zjednodušuje práci s učebnicí. Především při čtení úvodních textů k jednotlivým kapitolám je tato pomůcka téměř nepostradatelná.

Ukázku z knihy Francouzština pro samouky si můžete prohlédnout na tomto odkaze.

Osvojení si cizího jazyka je samozřejmě především otázkou silné vůle a vytrvalosti, velký vliv má však i správný výběr pomůcek, se kterými se bude student svou cestou ubírat. Francouzština pro samouky od nakladatelství Fragment je rozhodně dobrá volba pro ty, kteří se rozhodli naučit se tomuto jazyku sami. Kniha je logicky a srozumitelně členěná, zbytečně studenta nezahlcuje kvantem informací, o čemž svědčí i fakt, že od jedenácté lekce již nejsou zařazena výslovnostní a mechanická cvičení a rovněž gramatika obsahuje méně příkladů.

Více o publikaci si můžete přečíst na stránkách nakladatelství Fragment.

Od chvíle, kdy jsem knihu obdržela, sice uplynula příliš krátká doba na to, abych mohla objektivně zhodnotit její vliv na mé jazykové schopnosti, mohu však říci, že s učebnicí se mi pracuje velmi dobře. Díky klíči a nahrávkám na přiloženém CD jsem schopna učit se samostatně bez cizí pomoci a nemusím se bát, že bych dělala například výraznější chyby ve výslovnosti. Věřím, že pokud nepolevím a budu se studiu věnovat pravidelně, budu schopna francouzštinu používat v běžné komunikaci.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat