24. listopadu 2014

Kořist (Andrew Fukuda)


Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Tuto otázku řeší hlavní hrdinové knihy Kořist od spisovatele Andrewa Fukudy, již vydalo v říjnu roku 2014 nakladatelství Fragment. Tento fantasy román je druhým dílem autorovy dechberoucí trilogie. Ta započala titulem Hon, na který si můžete přečíst recenzi po kliknutí na tento odkaz.

Svět Andrewa Fukudy je plný upírů. Nejde však o bledé elegány, co při delším pobytu na slunci začnou házet prasátka po zdech, jak jsme zvyklí z Twilight ságy. Jde o krvelačné netvory, jejichž jediným smyslem existence je najít nějakého glupana (označení "normálních" lidí, kteří se v tomto světě staly menšinou na pokraji vyhynutí) a ohryzat jej až na kost. Mezi těmito příšerami žijí v neustálém ohrožení života právě glupani, kteří se postupně v rámci možností adaptovali na život ve tmě a naučili se žít jako upíři. Zde více než kdy jindy platí, že přežijí jen ti nejodolnější jedinci. Kdo se prozradí (i když například jen potem nebo smíchem), je okamžitě zabit a sežrán.

Druhý díl začíná tam, kde první díl končil. Skupina glupanů se snaží po řece uniknout svým upírským pronásledovatelům. Ačkoli jim do karet hraje fakt, že mohou pobývat na slunci, jejich nepřátelé jsou bohužel velmi vynalézaví, obzvláště co se zisku glupaního masa týče. Vysněnou stanicí uprchlíků je místo, které jim označil Vědec. Má jít o jakýsi "glupaní" ráj bez smrtících upírů a plný "normálního" jídla. Nakonec se však ukáže, že zdánlivě idylická realita má své chyby, jež je však třeba nejprve odhalit.

Kniha Kořist je velmi odlišná od své předchůdkyně. Děj je o něco akčnější a vůbec se odehrává v úplně jiném prostředí. Jedinou závažnější vadu vidím v tom, že budoucí události lze snadno předvídat. Na druhou stranu je kniha velmi čtivá a obsahuje pár zajímavých úvah. Některé čtenáře by například mohly bavit autorovy myšlenky ohledně toho, jak moc by glupany ovlivnil život mezi upíry.

Konec příběhu byl velmi otevřený a napínavý, na další díl se tedy těším i přesto, že celkově mi přišel o něco lepší díl první. To však nic nemění na tom, že trilogie od Fukudy je originální svým pohledem na upíry, jenž je opačný k naprosté většině současné fantasy literatury.

Žádné komentáře:

Okomentovat