3. ledna 2015

Hunger Games: Suzanne Collins (audiokniha)

Zvítězíš nebo zemřeš. To by mohlo být motto Hladových her. Zemi Panem tvoří hlavní město Kapitol a třináct podrobených krajů. Kdysi došlo ke vzpouře krajů proti Kapitolu, jenž zvítězil a postihl vzbouřence krutým postihem. Každoročně se konají Hladové hry na památku porážky krajů a nadvlády Kapitolu. Z osudí jsou vylosována dvě jména, jedno mužské a jedno ženské. To jsou splátci, mající za úkol bojovat v aréně na život a na smrt s dvojicemi z ostatních krajů. Vítěz získá kromě slávy a bohatství to nejcennější, tedy vlastní život.

Katniss je šestnáctiletá dívka, žijící ve dvanáctém kraji. V den losování je z osudí vytaženo jméno její sestry Prim, která kvůli svému věku a mírné povaze nemá mnoho šancí na přežití. Katniss se proto přihlásí namísto ní jako dobrovolná splátkyně, což je událost, jež se nestává příliš často. Od této chvíle začíná Katnissin boj o život nejen proti jiným splátcům, ale především proti prezidentu Snowovi, jenž vládne Kapitolu železnou rukou...

Hunger Games je knižní série, která se stala za svou relativně krátkou existenci pojmem. Knihy Suzanne Collinsové vycházejí v různých překladech a prodávají se po milionech. Není se tedy co divit, že po úspěšných knihách a filmech vychází i audiokniha (jde o komplet všech třech dílů série, tedy Arény smrti, Vražedné pomsty a Síly vzdoru), kterou u nás vydalo nakladatelství Fragment.

Audioknihu namluvila Tereza Bebarová a nutno dodat, že dílo se jí vydařilo. Do příběhu vložila emoce a dokázala v těch správných okamžicích vygradovat napětí pomocí změn síly, výšky a barvy hlasu. Trochu mi vadí výslovnost některých jmen, která se tluče s výslovností, jež zazněla ve filmech a s výslovností, kterou jsem používala, když jsem knihy četla, ale obzvláště s poslední jmenovanou věcí asi nic nadělat nelze. :-) Po chvíli poslechu a díky napínavému příběhu jsem se s tímto malým problémem dokázala dost dobře vyrovnat a při poslechu mne to příliš nerušilo. Audioknihu Hunger Games mohu doporučit nejen všem fanouškům slavné knižní série, ale i těm, kteří z nějakého důvodu nemají čas na čtení a přesto by rádi poznali děsivý postapokalyptický svět Hladových her.

Žádné komentáře:

Okomentovat