10. listopadu 2014

Tři bratři (Zdeněk Svěrák)

Úspěšný český pohádkový film Tři bratři se dočkal svého stejnojmenného knižního zpracování, kterého se v říjnu letošního roku chopilo nakladatelství Fragment. Autorem tohoto počinu je známý český humorista, dramatik, scénárista, textař a herec Zdeněk Svěrák. Zdeněk Svěrák se narodil roku 1936 v Praze. Vystudoval Vysokou školu pedagogickou v oboru český jazyk a literatura. Pracoval jako učitel na základní škole v Měcholupech na Žatecku a na gymnáziu v Žatci, poté jako redaktor Československého rozhlasu a scénárista ve FS Barrandov. Svěrák je známý svou spoluprácí s Ladislavem Smoljakem v divadle Járy Cimrmana, dále spolupracoval se svým synem Janem a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem. Je držitelem dvou cen Český lev za scénář k filmům Kolja a Vratné lahve. Právě filmu Kolja byla roku 1997 udělena cena americké filmové akademie Oscar za nejlepší zahraniční film roku 1996.

Titul Tři bratři zaujme již na první pohled povedenou ilustrací na obalu. Minimálně stejně krásné
ilustrace provází čtenáře celou knihou. Ačkoli je kniha evidentně koncipována především pro čtenáře mladšího věku (větší písmo, pohádkové ilustrace), na své si dozajista přijdou i čtenáři starší, jež by mohla zaujmout například vtipnost příběhu. Dalším kladem knihy jsou písničky, vinoucí se příběhem.

Pohádka vypráví o třech bratrech Janovi, Matějovi a Pepovi. Ti jsou každý úplně jiný. A jelikož jejich otec má pocit, že nejsou dost zralí na to, aby převzali hospodářství, vysílá je do světa. Tam si mají bratři najít nevěsty a dospět v rozumné muže. Ačkoli se na své cestě za štěstím často střetávají, jejich osudy jsou velmi rozdílné. Každý, Jan, Matěj i Pepa, zažívají svou vlastní pohádku. A to doslova. Celý příběh se totiž skládá ze tří tradičních pohádek, které zná snad každé dítě. Jde o příběhy O Červené Karkulce, O Šípkové Růžence a O dvanácti měsíčkách.

Tři bratři zaujmou vtipem, pěkným výtvarným zpracováním a vloženými písničkami čtenáře všech generací. Autorství Zdeňka Svěráka je zárukou kvality, u které se bude bavit celá rodina. Zklamáni určitě nebudou ani ti, kteří si oblíbili stejnojmenný film. Kniha je narozdíl od filmu, který je především o písních, více výpravný.

Žádné komentáře:

Okomentovat