2. března 2015

Toulky po Provence - Jaroslava Dvořáková

Knihu Toulky po Provence, kterou koncem roku 2014 vydalo nakladatelství Fragment, napsala Jaroslava Dvořáková.

Když se řekne Provence, alespoň základům geografie znalým lidem se vybaví zářivá barva levandulových polí a vůně tymiánu. Provence je jednoduše jedním z nejkrásnějších regionů Francie, který oplývá jak hřejivým sluncem, tak bohatou a zajímavou minulostí. Provence byla původně pruhem území podél Středozemního moře v oblasti Golfe de Lion. Římané nikdy nedali této jižní části Francie žádný název, říkali jí jednoduše provincie, z čehož si každý snadno odvodí současné pojmenování území.

Kniha Toulky po Provence není jen obyčejným průvodcem. Především obsahuje mnohem více informací, než se čtenář dočte v průměrném průvodci - dozvíte se zde například různé zajímavosti z okruhu historie a kultury (co je to porcelán fajáns, jak umřel Vincent van Gogh, jakou spojitost má Napoleon a kuře Marengo a nebo jak to bylo se slavným mužem se železnou maskou), sportu (historie závodů Formule 1) a nebo přírody (co víme o korkovém dubu a levanduli). Nechybí ani přehled těch nejvýznamnějších událostí a osobností.

Průvodce je rozdělen na kapitoly podle jednotlivých departementů regionu Provence-Alpes-Côte d´Azur, kterými jsou jmenovitě Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Côte d´Azur, Var Alpes-de-Haute-Provence a Alpes-Maritimes. Samostatná kapitola je věnována i Monackému knížectví, samostatnému malému státu obklopenému Francií, jež je nazýváno daňovým rájem, neboť starousedlíci tu nemusí platit žádné přímé daně. Bohužel obdržet občanství je tu velmi složité, protože rozloha tohoto státečku je pouhých 192 hektarů a citelně tu tedy chybí místo pro stavbu nových domů.

Podtitul knihy tvrdí, že Toulky po Provence jsou "Průvodce, který vás bude bavit!". A já nemohu jinak než souhlasit, jelikož kniha obsahuje vše, co od průvodce očekávám, a ještě mnohem více. Nejen díky zajímavým informacím a poutavým fotografiím autorka skvěle přiblížila atmosféru míst, která popisuje. Pro čtenáře, který se rozhodl navštívit Francii a rád by se dověděl nějaké typy na výlety, je kniha rozhodně to pravé, čtenářský zážitek však budou mít dozajista i ti, jež budou s knihou cestovat jen "prstem po mapě".

Žádné komentáře:

Okomentovat